DOI: https://doi.org/10.18371/fcaptp.v1i24.128546

ESTIMATION OF HOUSEHOLDS’ EXPENDITURES ON THE CONSUMPTION OF FRUITS AND VEGETABLES AND OF MARKET CAPACITY IN UKRAINE: PROBLEM–METHODICAL ASPECT

L. А. Parkhomenko, N. A. Gerasymchuk, S. D. Skurtol, I. V. Kolupaieva

Abstract


Vegetable growing as a separate link of agricultural production includes a wide range of products, which are devoted to satisfy the needs of population and industry. The period of the development of the economy of Ukraine led to the deformation of persistent connections "production–processing” of horticultural products. Therefore, at the present stage, the main producers and consumers of vegetables are households. The capacity of the domestic vegetable market depends on the high–quality and complete satisfaction of the population's needs for vegetable production. However, the changes in the level of households’ income and expenditures and the rising prices for vegetables require additional research. Domestic methods of full–fledged vegetable production, approved at the state level, contain many shortcomings and do not correspond to the real state of things and foreign practice.

Keywords


population; households; vegetables; potatoes; price; consumption; satisfaction; market vegetables.

Full Text:

PDF

References


Dombrovska, S. S. (2014, November). Analiz pidkhodiv do vyznachennia sutnosti ta tsilei orhanizatsiino–ekonomichnoho mekhanizmu subiektiv pidpryiemnytstva na rynku plodoovochevoi produktsii Ukrainy. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy, rehionamy i krainamy v umovakh ryzykiv, 44–47.

Rohanina, V. Ye. (2011). Riven rozvytku rynku ovochevoi produktsii v Kharkivskii oblasti. Available at https://www.pdaa.edu.ua/sites/default/files/nppdaa/2011/01/242.pdf

Leshchenko, L. O. (2015). Suchasnyi stan rozvytku ovochivnytstva vidkrytoho gruntu Kharkivskoi oblasti. Visnyk KhNAU. Seriia: Ekonomichni nauky, 5, 239–246.

Lohosha, R. V. (2016). Transformatsii rynku ovochiv v Ukraini. Ekonomika. Finansy. Menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky, 3, 55–66.

Shpychak, O. M. (ed.). (2013). Yemnist vnutrishnoho spozhyvchoho rynku silskohospodarskoi produktsii ta prodovolstva. Kyiv: NNTs IAE.

Postanova Kabinetu ministriv Ukrainy. (2016, October). Pro zatverdzhennia naboriv produktiv kharchuvannia, naboriv neprodovolchykh tovariv ta naboriv posluh dlia osnovnykh sotsialnykh i demohrafichnykh hrup naselennia. Available at: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/780–2016–%D0%BF/page

Nakaz Ministerstva sotsialnoi polityky Ukrainy, (2017, February). Ministerstva ekonomichnoho rozvytku i torhivli Ukrainy, Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy. Pro zatverdzhennia Metodyky vyznachennia prozhytkovoho minimum. Available at: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0281–17/page#n18

Dani monitorynhu tsin na sotsialno znachushchi tovary ta naftoprodukty. Available at: http://www.me.gov.ua/

Dynamika tsin (taryfiv) na spozhyvchomu rynku. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2015/ct/mon_c/mon_c.htm

Indeksy spozhyvchykh tsin na tovary ta posluhy u 2002–2016rr. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2008/ct/cn_rik/icsR/iscR_u/isc_tp_rik_u_.htm

Operatyvna informatsiia pro riven serednozvazhenykh tsin na osnovni vydy silskohospodarskoi produktsii ta produkty yii pererobky. Available at: http://agroua.net/news/

Revenko, A. (2017). Indeks spozhyvchykh tsin: osoblyvosti skladnykh dlia rozuminnia onovlen. ZN.UA. Available at: https://dt.ua/macrolevel/indeks–spozhivchih–cin–osoblivosti–skladnih–dlya–rozuminnya–onovlen–244422_.html


GOST Style Citations


Домбровська, С. С. Аналіз підходів до визначення сутності та цілей організаційно–економічного механізму суб’єктів підприємництва на ринку плодоовочевої продукції України [Текст] / С. С. Домбровська // Економіка та управління підприємствами, регіонами і країнами в умовах ризиків : матеріали міжнар. наук.–практ. конф., 27–28 листопада 2014 р., м. Чернігів. – Дніпропетровськ, 2014. – С. 44–47.

Роганіна, В. Є. Рівень розвитку ринку овочевої продукції в Харківській області [Електронний ресурс] / В. Є. Роганіна. – Режим доступу: https://www.pdaa.edu.ua/sites/default/files/nppdaa/2011/01/242.pdf.

Лещенко, Л. О. Сучасний стан розвитку овочівництва відкритого ґрунту Харківської області [Текст] / Л. О. Лещенко // Вісник ХНАУ. Серія: Економічні науки. – 2015. – № 5. – С. 239–246.

Логоша, Р. В. Трансформації ринку овочів в Україні [Текст] / Р. В. Логоша // Економіка. Фінанси. Менеджмент : актуальні питання науки і практики. – 2016. – № 3. – С. 55–66.

Ємність внутрішнього споживчого ринку сільськогосподарської продукції та продовольства [Текст] : монографія / [О. М. Шпичак та ін.] ; за ред. О. М. Шпичака. – К. : ННЦ ІАЕ, 2013. – 186 с.

Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення [Електронний ресурс] : постанова Кабінету міністрів України від 11 жовтня 2016 р. № 780. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/780–2016–%D0%BF/page.

Про затвердження Методики визначення прожиткового мінімуму [Електронний ресурс] : наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної служби статистики України від 03.02.2017 № 178/147/31. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0281–17/page#n18.

Дані моніторингу цін на соціально значущі товари та нафтопродукти [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.me.gov.ua.

Динаміка цін (тарифів) на споживчому ринку [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2015/ct/mon_c/mon_c.htm.

Індекси споживчих цін на товари та послуги у 2002–2016 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2008/ct/cn_rik/icsR/iscR_u/isc_tp_rik_u_.htm.

Оперативна інформація про рівень середньозважених цін на основні види сільськогосподарської продукції та продукти її переробки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://agroua.net/news.

Ревенко, А. Індекс споживчих цін: особливості складних для розуміння оновлень [Електронний ресурс] / А. Ревенко // ZN.UA. – Режим доступу: https://dt.ua/macrolevel/indeks–spozhivchih–cin–osoblivosti–skladnih–dlya–rozuminnya–onovlen–244422_.html.





Copyright (c) 2018 L. А. Parkhomenko, N. A. Gerasymchuk, S. D. Skurtol, I. V. Kolupaieva

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN (print) 2306-4994, ISSN (on-line) 2310-8770